Kjøkken

Kjøkkenet er boligens mest kompliserte rom, der funksjon og komfort må samordnes spesielt godt. 

Sikkerhet på kjøkkenet

Kjøkkenet skal ivareta sterkt varierende behov for mange brukergrupper, helt fra spedbarn til hjemmeboende eldre. Samtidig er det også det rommet hvor man steker, koker, baker, håndterer skarpe kniver og gjør lekser... Kjøkkenet er husets viktigste arbeidsrom.

Samtidig kan kjøkkenet også inkludere spisebord eller være integrert med spisestue hvor man helt klart også vil ha behov for kos og hygge med familie og venner.

Lys på arbeidsbenk

Det er veldig viktig å passe på at man får skikkelig lys på arbeidsbenkene på kjøkkenet, spesielt hvor man for eksempel skjærer grønnsaker og hakker løk. Det kan være fint å kombinere lys under overskap med lys fra taket. Plasseringen av lys og lamper er veldig viktig slik at når man står ved kjøkkenbenken får lyset foran seg, og ikke står og jobber i sin egen skygge.

Huskeliste:

  • Blanke benkeplater kan skape store utfordringer for plassering av lyspunkter på grunn av at lyskildene vil speile seg i platen.
  • en 80-åring kan trenge 5 ganger så mye lys som en 20-åring. 
  • Dimming og separate brytere på forskjellige lyspunkter kan bidra til rett lys til rett funksjon.

Behovsstyring av lyset

Moderne kjøkken i dag brukes mer og mer som allrom og noe som betyr at lyset må behovsstyres til forskjellige gjøremål. Enkel behovsstyring vil være separate brytere for taklys, pendel over bordet og lys under overskap. I bolig er nok dimbar belysning å anbefale i de fleste rom. Det kan også anbefaltes et styresystem med forhåndsprogrammerte scenarier til forskjellig bruk. "Matlagning og lekselesing", "Middag", "Kveldskos" og "Vaskelys"  kan være eksempler på forhåndsinnstillinger i et allrom. Foruten å muliggjøre forskjellig bruk vil et slikt styresystem gi svært enkel betjening, økt komfort, redusert energibruk og strømregning.

Kjøkkenet bør ligge i samme etasje som inngangsdøren til boligen.

Utforming av kjøkkenet

Det bør være sammenhengende benkeplater og god arbeidsplass, med skuffer og skap som har god plass foran og er lette å komme til. Løsninger med hev/senk av overskap eller benkeplate blir ansett som spesialtilpasninger, og er følgelig ikke krav.  Det er likevel viktig å velge løsninger som ikke utelukker fleksibilitet. En oppvaskmaskin som plasseres mellom vask og komfyr vil kunne forhindre tilstrekkelig med åpen plass under benken.

Det bør være en avstand mellom benkeplatene på 1,5 meter, noe som kan være vanskelig å oppnå i et U-kjøkken. Ved slike kjøkken kan for eksempel underskap tas bort for å oppnå god brukbarhet for rullestolbruker når det er behov for ekstra plass.